+33 (0)2 51 49 02 17 info@aupassagedugois.fr

ACTIVITEITEN BIJ AU PASSAGE DU GOIS

Activiteiten

Wij wonen al weer sinds 2006 met veel plezier in Beauvoir-sur-Mer. Tijdens de kennismaking met de mensen in onze omgeving hoorden we hen praten over nieuwe dingen waar we geen kaas van gegeten hadden, zoals met eb schelpen vissen in het zand op de Passage du Gois om op te eten, zout winnen uit zeewater, koken met zeekraal etc. De mensen zijn hier heel gastvrij en zij namen ons mee om het allemaal zelf een keer te zien en te doen. Vervolgens doen wij dat ook weer met onze gasten om hen kennis te laten met onze omgeving, franse gewoontes of omdat het gewoon heel leuk is om te doen.

We wonen aan zee, dus veel van onze activiteiten zijn afhankelijk van de getijden, de seizoenen en het weer en ook laat de natuur zich niet altijd sturen hebben we gemerkt…. We proberen echter van mei tot september elke week iets leuks in onze omgeving met onze gasten te doen. We laten onze keuze afhangen van het tijdstip waarop het eb of vloed is en wat onze gasten wellicht al eens eerder bij ons hebben gedaan. Er zijn geen kosten verbonden aan onderstaande activiteiten. We doen gewoon gratis en voor ons plezier met onze gasten.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

Garnalenvissen

Garnalenvissen kan over het algemeen van eind juli/begin augustus tot in september, wanneer de garnalen naar de kust komen om zich voort te planten. We vissen bij Barbatre op het eiland Noirmoutier, naast een veld vol mosselpalen. Het tijdstip van vissen steekt heel nauw. Het kan alleen een à twee uur voor eb, maar zodra de zee weer opkomt zijn alle garnalen verdwenen.

We hebben een tiental garnalennetten in allerlei verschillende maten. In verband met de mosselschelpen is het aan te raden om waterschoenen te dragen. We hebben een aardige voorraad in heel veel verschillende maten, maar wie zijn eigen waterschoenen heeft kan deze natuurlijk altijd meenemen. In de netten zitten overigens niet alleen garnalen, maar een hele gevarieerde dierentuin (krabben, torren, kleine visjes etc).

Vissen met een kruisnet van een m2

Sinds een paar jaar vissen we met vloed, op het moment dat de sluiswachter de sluis open zet, met een kruisnet vanaf de sluis bij de haven van port des Champs in Bouin (5km). We hebben twee netten van een vierkante meter. Het komt er in de praktijk op neer dat we alle vissen die we vangen in een emmer doen en aan het einde de vissen weer terug doen in het zeewater, tenzij de vis zo groot is dat hij niet in onze emmer past, dan gooien hem meteen weer terug. Echter, we hebben een aantal keren gasten gehad die hun eigen zelf gevangen vis lekker thuis hebben opgegeten.

Tellines vissen

Tellines of in het Nederlands “zaagjes” zijn iets heel aparts in meerdere opzichten. Het is de kleinste schelp die we hier vissen om te eten en ondanks dat er in elke schelp maar een speldenprikje zit is het wel meteen de aller aller lekkerste. Je hoeft er niet eens de zee voor in om ze te vangen. Ze zitten namelijk in het zand op de vloedlijn een à twee cm diep.

Je bent wel even bezig met een harkje of een soeplepel, omdat ze zo klein zijn, maar het is de moeite waard. We combineren het tellines vissen meestal met garnalen vissen, wat op dezelfde plek ook mogelijk is, al zitten er wel iets minder garnalen dan bij Barbatre. We hebben voldoende harkjes, lepels en vergieten voor het tellines vissen en waterflessen om de schelpen mee te nemen en te laten ontzanden voor we ze kunnen eten.

Scheermessen vissen

Ze zien er niet heel sexy uit en ze smaken ook niet heel spectaculair (we verstoppen ze meestal in veel saus), maar scheermessen zijn wel heel erg leuk om te vangen. Alleen met een coëfficiënt boven 100 (meestal maar een paar dagen per jaar) trekt de zee zo ver terug dat je met eb bij de scheermessen kunt komen. Wanneer de zee een tijdje weg is ontstaan er kleine gaatjes in het zand door het ademen van deze schelpdieren, die ca. 30 cm diep zitten.

Je strooit een beetje zout in het gaatje en het beestje denkt dat de vloed weer opkomt en komt naar boven. Zodra de schelp een paar cm boven het zand uitkomt moet je razend snel toeslaan om deze te pakken, want met de geringste trilling verdwijnt hij weer terug in het zand. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar erg leuk wanneer het lukt. Op de Passage du Gois liggen heel veel oesterschelpen die vrij scherp zijn, dus je kunt er niet op blote voeten lopen, maar we hebben laarzen en waterschoenen en een voorraad mandjes voor de buit en zout natuurlijk. Kijk ook eens dit filmpje dat we hebben gemaakt.

 

Zeekraal snijden

Er groeit aardig wat zeekraal op de Passage du Gois. Er komen zomers wekelijks professionele zeekraalsnijders. Wanneer de zee een paar keer over de afgesneden zeekraal heen gegaan is, is het al weer aangegroeid en dan lekker mals. Je kunt zeekraal inmaken in azijn als augurken of even roerbakken en eten als sperziebonen of gewoon lekker rauw in een salade voor een zoute “bite”. Zeekraal is voor de mensen om ons heen gewoon een soort van onkruid, dat overal groeit in zout water.

Men moet er erg om lachen dat bijna alles wat hier gesneden wordt naar Nederland en België gaat en daar voor veel geld wordt verkocht (“die domme Hollanders” zeggen ze dan lachend).  De grond is nogal kleiig en glibberig, dus we hebben laarzen voor wie zeekraal wil snijden. Verder heb je alleen een emmer en mes nodig en daar hebben we er genoeg van. Het is wel even een geklauter om de dijk op en af te klimmen, dus deze activiteit is helaas niet geschikt voor hele kleine kinderen of mensen die slecht ter been zijn.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

 

Avondwandeling

Verandering van spijs doet eten, dus vanaf de zomer van 2019 gaan we af en toe een (avond) wandeling maken, waarbij we starten bij ons thuis. Of we gaan naar Pont Noir om de hertjes te kijken die er ’s avonds in het wild in de akkers rondlopen (4 km) of we lopen langs de dijk naar Port du Bec (6 km) of een wat groter rondje van ca. 10km. Een en ander natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en of de conditie van alle deelnemers.

We zitten er soms mee dat eb heel vroeg of heel laat is (of erger nog dood tij) en dat er geen sluizen opengezet worden en er nog geen garnalen zijn. We kunnen dan helaas niet een van al onze andere activiteiten doen en is een (avond)wandeling in de omgeving een leuk alternatief.

Palourdes vissen

De aller eerste activiteit die we met onze gasten deden is het vangen van palourdes of wel “venusschelpen” op de Passage du Gois. Er zijn daar ook veel kokkels, maar daar zit meestal zo veel zand in dat het nogal lang duurt voor al het zand er uit is en je ze kunt eten.

Sinds enige jaren zijn er echter heel veel professionele schelpenvissers op de Passage du Gois dagelijks aan het werk (vroeger iets meer dan 100 en nu 250 vissers), dus de palourdes zijn er helaas wat moeilijker te vinden en daarom geven we er meestal de voorkeur aan om op het wad bij het volgende dorp Bouin (8 km) te vissen.

Kijken in Port du Bec naar de oesterboeren

De haven Port du Bec is op 3 km bij ons vandaan. Het is een haven waarvoor besloten is dat hij moet blijven zoals in het verleden, dus zonder beton of ijzer. Je ziet dan ook alleen houten palen uit het slijk omhoog rijzen. Het is een getijde haven, dus met vloed zijn veel van de stijgers in het water verdwenen, maar met eb loopt de haven helemaal leeg en zie je de structuur van de houten stijgers heel goed (ook al hebben sommige stijgers wel wat te lijden gehad van stormen of gebrek aan onderhoud).

Wij gaan echter naar Port du Bec om te kijken wanneer de oesterboeren terugkomen van hun oestervelden in de Baai van Bourgneuf. Afhankelijk van het getij is dit anderhalf à twee uur na laag water. Wanneer het zeewater weer opkomt komen de oesterboeren allemaal tegelijkertijd weer in de haven terug en is het even een drukte van jewelste met boten, lawaaierige hele oude tractoren, aanhangers, blaffende honden en stoere mannen en vrouwen in lieslaarzen. We hebben de terugkomst inmiddels al honderden keren gezien door de jaren heen, maar het blijft erg leuk om mee te maken.

Zoutpannen bezoek

In onze gemeente werd in de middeleeuwen ijverig zout gewonnen in honderden zoutpannen. Je ziet de structuur van deze zoutpannen nog steeds terug in het landschap, maar er zijn er nog maar een tiental in gebruik. In het voorjaar worden ze allemaal leeggepompt om het regenwater, dat in de winter gevallen is, weg te werken. Daarna worden de tientallen vlakken weer netjes gemaakt en vers zeewater binnengelaten. Meestal zien we de eerste zoutbergen in mei ontstaan en gaat de oogst door tot in september. Het is zelfs voorgekomen dat er nog zout geoogst werd in oktober, omdat de zon volop scheen en het niet regende.

Indien er belangstelling is gaan we van mei tot september elke week wel een keer op bezoek bij Thierry Odeon in Bouin.(zie zijn website www.sel-vendee.fr) Hij legt op een leuke manier uit hoe zijn zoutwinningssysteem, dat qua functioneren niet veranderd is sinds de tijd van de Romeinen, precies werkt. Wij zorgen voor de vertaling in het Nederlands. We koken zelf natuurlijk met de diverse zoutsoorten van Thierry (fleur de sel, gros sel, zijn overheerlijke bouillon en diverse zoutmengsels met kruiden).

Les Jardins de la Cure

Op nog geen 2 km bij ons vandaan is in 2015 een buurvrouw begonnen met een omvangrijke kruidentuin. Haar oogst gebruikte ze voor kruidenthee, balsems en etherisch oliën. In juli en de eerste helft van augustus geeft ze eens per week een rondleiding. Bij belangstelling gaan wij mee voor de vertaling. Er valt dan veel te kijken, te ruiken en te proeven. Voor meer details zie haar website www.lesjardinsdelacure.com

Activiteiten

Van mei tot september maken we elke week op papier een overzicht met wat er die betreffende week in onze omgeving te doen is, wanneer we table d’hote aanbieden en welke activiteit we organiseren. Daarbuiten is het altijd mogelijk om naar de zoutpannen en de kruidentuin (juli en augustus) te gaan, wel een en ander in overleg, want we moeten vooraf een afspraak maken, want beide producenten moeten natuurlijk ook oogsten en hun producten verwerkten.

Mochten er nog vragen zijn aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wellicht ten overvloede, maar alle activiteiten die we aanbieden zijn uitsluitend bedoeld voor onze gasten.

We kijken elk voorjaar al uit naar het moment dat we er weer met onze gasten er op uit kunnen trekken. We vinden het namelijk zelf ook allemaal erg leuk om te doen.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

Ontdek hieronder onze regio met zijn vele mogelijkheden

DE VENDÉE

De gunstige ligging van ons departement la Vendée ten opzichte van Nederland betekent dat u binnen een dag met de auto bij ons kunt zijn. Lees hier verder over de Vendée.

FIETSEN AAN DE FRANSE KUST

Ons departement de Vendée is redelijk vlak, dus ideaal om te fietsen. Ontdek de vele fietsmogelijkheden hier.

NOIRMOUTIER

Ontdek het veelzijdige eiland Noirmoutier op 5 kilometer met laag water en anders altijd bereikbaar via een brug. Lees hier verder

STRANDEN

We hebben een overzicht gemaakt van de mooiste stranden in onze regio. Lees hier verder

WANDELEN

De Vendée is een geweldig departement om te wandelen. Vanuit ons huis in Beauvoir-sur-Mer  en bij ons in de omgeving hebben wij diverse routes uitgezet. Ontdek hier de wandelmogelijkheden in onze regio.

NATUUR

In de Vendée is ongeveer 2.500 hectare natuur opengesteld om er in te wandelen en om er in te fietsen. Door de bossen, langs de rivieren en moerassen en natuurlijk langs de kust. Ontdek hier de mooie natuur van onze regio.

NANTES

De gezellige en werkelijk prachtige historische stad Nantes is een uur rijden bij ons vandaan. Ontdek alles over Nantes hier.

PASSAGE DU GOIS

We wonen op 800 meter van de Passage du Gois. Een doorgaande weg naar het eiland Noirmoutier, die droogvalt bij laag water. Ontdek hier alles over de magische Passage du Gois.

Contact Au Passage du Gois
Stuur via WhatsApp