+33 (0)2 51 49 02 17 info@aupassagedugois.fr

NIEUWSBRIEF AU PASSAGE DU GOIS 2018

Nieuwsbrief 2018

Gelukkig nieuw jaar!! We hopen dat je met plezier terugkijkt op 2018 en goed begonnen bent in 2019. Voor ons was het afgelopen jaar een heel leuk jaar. Mooi weer natuurlijk, leuke dingen gedaan, Tour de France startte opnieuw bij ons, we hebben het een en ander veranderd en we zitten al weer vol met plannen voor 2019. Kortom; we zijn als altijd niet te stoppen. Hieronder een korte samenvatting van het afgelopen jaar met veel foto’s dit keer.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

Omgevallen windmolen

Gewoonlijk is het de bedoeling dat je het oude jaar uit knalt om het nieuwe jaar goed te beginnen. Echter, voor ons begon 2018 juist met een grote knal, want de nacht van oud op nieuw viel er voor het eerst in Frankrijk een windturbine om, net achter port du Bec. Wij lagen heerlijk te slapen en hebben niets gehoord, maar het moet een aardig lawaai geweest zijn met een molen van 62 meter hoog en 260 ton…..

Voorbereiding seizoen 2018

Zoals elk jaar zijn wij in het voorjaar weer druk begonnen aan de voorbereidingen voor het nieuwe zomerseizoen. Gezien we feitelijk het hele jaar door gasten hebben vergt het soms  serieuze planning  i.v.m. lawaai, vieze kleding, afval wegwerken etc etc. We hebben druk gesnoeid, gekarcherd, binnen en buiten geverfd, getegeld, tuinmeubels in de olie gezet etc.

We hadden ook weer veel hulp

Echter, we redden het niet altijd alleen en zijn we dus heel blij met alle hulp die iedereen ons geeft. Het is natuurlijk ook gewoon gezellig ook om samen iets te doen. Zo hielp onze buurman Stephane met het kappen en snoeien van een paar bomen. Onze buren Joel en Claire leenden dit jaar een paar keer hun vrachtwagen, zodat we alle takken ook weer af konden voeren. Dankzij Thierry, onze favoriete zoutboer in Bouin, hebben we eindelijk weer een serre in onze groentetuin, waar dit jaar al weer veel in heeft gegroeid en gebloeid. Onze vriend Andy hielp ons met diverse stroomklussen in la Plage en in de zomerkeuken. We hebben nu zelfs opladers voor elektrische fietsen. Vriend en nu ook collega Jean kwam over uit de Charente-Maritieme met Ellen om ons te helpen met de installatie van een nieuwe poort en nieuwe kachels in diverse vakantielokaties. Onze hartelijk dank aan iedereen; ook voor alle hulp waar geen foto van is.

De nieuwe liner voor het zwembad

De liner van ons zwembad was inmiddels al weer 10 jaar oud en het is ons gelukt om deze zelf te vervangen. We hebben de oude liner er voorzichtig uitgehaald en een nieuwe laag vilt op de bodem gelegd. Toen alles goed schoongemaakt om hobbels en bobbels te vermijden. De installatie kon pas bij 25C, omdat de liner eerst een paar uur in de zon moest opwarmen om zachter en plooibaar te worden. We hadden de liner zo in, maar het wegwerken van de plooien was makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is gelukt. Gelukkig alles niet voor niets, want met de warme zomer is er natuurlijk veel gebruik gemaakt van ons zwembad.

Heerlijke zomer in Frankrijk

Net als onze gasten hebben we heerlijk genoten van de mooie lange zomer. In Nederland waren er dit jaar net zo veel zonne-uren als een gemiddelde zomer bij ons, dus je kunt je voorstellen hoe we elke zomer bij ons genieten. Dit jaar roken wij opvallend vaak overheerlijke BBQ geuren, wat maakte dat wij ook wel iedere week even een BBQ rondje hebben gedaan. De zoutpannen om ons heen bleven tot ver in de herfst zout geven, omdat het heel lang duurde voordat de eerste regen kwam.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

Tour de France 2018 in de Vendée

Net als in 2011 startte ook dit jaar de Tour de France dicht bij ons, nu op het eiland Noirmoutier. We hebben het voorstellen van de teams in onze hoofdstad meegemaakt, de officiële start op zaterdag en de tijdritten op maandag op ca twee uur rijden bij ons vandaan. Hemko was in een flits op tv te zien, maar hij werd tot onze verbazing door diverse mensen herkend. De Tour de France blijft een leuk Frans spektakel om mee te maken.

De tuin van Au Passage du Gois

Was ons erf in 2006, toen we startten, nog echt een boerenerf met alleen maar grind en puin, ondertussen ziet het er heel anders uit. We planten elk voorjaar wat nieuwe planten en struiken in onze tuin en hoe groener het wordt hoe meer dieren er komen. We hebben nog nooit zo veel vlinders in de tuin gehad en dit jaar zagen we voor het eerst egels.

Uitstapjes bij ons in de buurt

We genieten elk jaar van mei tot september van de wekelijkse uitjes met onze gasten. Sommige uitstapjes doen we al wat langer, zoals het schelpenvissen op de Passage du Gois en op het strand en een bezoek aan een zoutpan. Sinds een paar jaar ook het garnalenvissen, en dat blijft leuk omdat er altijd wel wat bijzonders in de netten te zien is, evenals in de kruidentuin van onze buurvrouw Sylvia. Het vissen met een kruisnet gaf af en toe behoorlijk wat hilariteit en we hebben zelfs vissen gevangen die zo groot waren dat ze niet in onze blauwe emmer pasten. Voor volgend jaar willen we eens kijken of een avondwandeling in de smaak valt. We testen op dit moment alvast diverse routes uit.

Table d’hote

Martine kookte met veel plezier onze table d’hote maaltijden met grote en kleine hulpen en met ingrediënten uit onze groententuin, uit de natuur om ons heen en onze vangsten uit zee. De afgelopen jaren maakten we met name bistro gerechten. We hebben voor de zomer van 2019 zin om weer eens een ander thema op te pakken, maar het idee moet nog een beetje « sudderen ».

Zelf ook genieten

We doen ons werk natuurlijk met veel plezier, maar af en toe trekken we er graag even op uit om zelf te genieten van wat er allemaal in onze omgeving te zien en te doen is. We wandelen graag, we gaan graag naar concertjes, we doen elk jaar ook wel een aantal rommelmarkten, Hemko houdt van golfen en nu we allebei weer een goede fiets hebben doen we graag een rondje, want er zijn veel leuke fietspaden bijgekomen.

Verbeteringen 2018

Een moment van ontspanning maakt ook dat er vaak weer nieuwe ideeën opborrelen of voor veranderingen of verbeteringen. Zo vervelen we ons dus nooit. De grootste verandering dit jaar was de box die we huren in ons dorp, waar we afwisselend onze spullen voor de zomer, dan wel de winter opslaan. We hebben deze herfst ook voor het eerst iemand gevraagd om te helpen met het snoeien van de heg om onze parkeerplaats (moet 2x per jaar) en het snoeien is altijd een hele klus. We zijn gestart met een metamorphose bij ons zwembad, we zijn begonnen met het tegelen van het terras. Soms zit het verschil in de details en hebben we dit voorjaar al onze boeken uit 3 vakantielocaties bij elkaar gedaan en opnieuw verdeeld, zodat onze vaste gasten ook weer nieuwe boeken hebben om te lezen. Wie goed gekeken heeft zag ook twee nieuwe kippen in onze kippenren, want we hadden er nog maar eentje over. Sinds deze zomer haalt Hemko ook een paar keer per week ’s morgens vroeg op de fiets de broodbestellingen voor onze gasten.

Divers vrijwilligerswerk

We doen nog steeds met plezier zeer divers vrijwilligerswerk. Zo zaten we in twee werkgroepen die voortkwamen uit de stuurgroep voor tourisme in onze gemeente en hielpen met het organiseren van een beurs voor het uitwisselen van touristische brochures ed, 2 ontmoetingen tussen collega’s uit het tourisme in onze gemeente en het ontwikkelen van een nieuw touristisch « merk » voor onze regio. Martine helpt nog steeds 2x per jaar met engelse conversatie voor eindexamenklassen en is sinds dit najaar secretaresse van de lokale winkeliersvereniging. Hemko maakte ook met plezier weer websites voor diverse collega’s.

Fotowedstrijd 2018

Op 31 december sloot onze fotowedstrijd voor onze gasten van 2018. Het thema van 2018 was natuur en we hebben bijna 50 heel verschillende foto’s ontvangen. Onze onafhankelijke jury gaat zich er in januari over buigen. We zijn benieuwd. Het thema voor 2019 is « vakantie ».

Ons 13e seizoen

We hebben nu bijna ons dertiende seizoen er op zitten. We vinden het nog steeds heel erg leuk op onze stek in Frankrijk. We zijn heel blij met de enthousiaste complimenten van onze gasten (aan ons direct of op internet). We kregen zelfs een prachtig fotoboek en we hebben inmiddels al meerdere gasten die meer dan 10 keer bij ons op vakantie zijn geweest. We worden van dit alles heel erg blij. Bij deze om af te sluiten een foto van een zeer eigentijds afscheidswoord deze zomer op de keukendeur in la Plage.

#hemkoenmartine #bestbebforever #tot2019 #warmezomer #veelgarnalen #zaligzwembad #veelgroetjes #later
Voor meer foto’s en verhalen van 2018 zie ook onze blog.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

Ontdek hieronder onze regio met zijn vele mogelijkheden

DE VENDÉE

De gunstige ligging van ons departement la Vendée ten opzichte van Nederland betekent dat u binnen een dag met de auto bij ons kunt zijn. Lees hier verder over de Vendée.

FIETSEN AAN DE FRANSE KUST

Ons departement de Vendée is redelijk vlak, dus ideaal om te fietsen. Ontdek de vele fietsmogelijkheden hier.

NOIRMOUTIER

Ontdek het veelzijdige eiland Noirmoutier op 5 kilometer met laag water en anders altijd bereikbaar via een brug. Lees hier verder

STRANDEN

We hebben een overzicht gemaakt van de mooiste stranden in onze regio. Lees hier verder

WANDELEN

De Vendée is een geweldig departement om te wandelen. Vanuit ons huis in Beauvoir-sur-Mer  en bij ons in de omgeving hebben wij diverse routes uitgezet. Ontdek hier de wandelmogelijkheden in onze regio.

NATUUR

In de Vendée is ongeveer 2.500 hectare natuur opengesteld om er in te wandelen en om er in te fietsen. Door de bossen, langs de rivieren en moerassen en natuurlijk langs de kust. Ontdek hier de mooie natuur van onze regio.

NANTES

De gezellige en werkelijk prachtige historische stad Nantes is een uur rijden bij ons vandaan. Ontdek alles over Nantes hier.

ST JEAN DE MONTS

De grote veelzijdige badplaats St-Jean-de-Monts met uitgestrekte zandstranden ligt op maar 15 kilometer. Lees hier verder wat er allemaal te beleven valt.

Contact Au Passage du Gois
Stuur via WhatsApp