+33 (0)2 51 49 02 17 info@aupassagedugois.fr

NIEUWSBRIEF 2021 AU PASSAGE DU GOIS

Nieuwsbrief 2021

We hopen dat je het jaar goed doorgekomen bent. Wat kan er veel gebeuren in 12 maanden dachten we vorig jaar, maar hetzelfde geldt helaas ook voor 2021, maar over de reden gaan we het hier niet hebben. Gelukkig hebben we genoeg leuke dingen te melden, dus lees gerust zorgeloos even door. We hebben namelijk een bovengemiddeld lang en ook heel leuk zomerseizoen gehad. Iedereen wil er natuurlijk graag even tussen uit. Het thema van onze nieuwsbrief van dit jaar is “de eerste keer”.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

 

Investeringen in 2021

We zijn bijzonder blij met het laadvermogen van onze nieuwe auto. Hij is dit voorjaar voor de eerste keer heel wat ritjes tot de nok aan toe gevuld. Met nieuwe keukenbladen, spoelbakken, kranen en andere toebehoren voor onze vakantiewoningen la Plage, la Bergerie en onze studio La Marée. Een nieuwe TV (eerst samen voetbal erop gekeken in onze zomerkeuken en toen ging hij naar la Plage), twee vaatwassers, een magnetron, tuinkussens, parasols (en standaards) en wat we verder nog vergeten zijn.

 

Nieuwe activiteiten

Als bekend genieten we altijd volop van alle activiteiten die we elk jaar van mei tot september samen met onze gasten doen (schelpen vissen, vissen met een kruisnet, garnalen vissen, bezoek in Port du Bec of bij een zoutboer of een kruidentuin op 1 km bij ons vandaan). Vorig jaar zijn we ook gestart met avondwandelingen en magneetvissen en hebben we er weer ingehouden voor dit jaar, omdat iedereen het zo leuk vond. Vogels kijken bij zonsondergang was nieuw dit jaar. Het systeem is nu twee activiteiten per week en een table d’hôtes. Vroeger deden we het net andersom, maar we merkten dat dit meer aansluit bij de behoeften/wensen van onze gasten.

 

Nieuwe decoratie​

Er zijn weer wat nieuwe planten in de tuin bijgekomen meegenomen van onze vakantie in Spanje. Het gaten hakken in een voormalig erf van een boerderij is altijd even een uitdaging door de 30 cm puin die er ligt. We hebben nu ook hagedissen op de schuur en op twee plekken hangen er papagaaien in de boom. Ook verschijnen er binnenkort nieuwe visueel aantrekkelijke zaken op onze website. Er worden op dit moment door Wizzymaps.com hele mooie getekende en interactieve kaarten van onze locaties en omgeving gemaakt. Martine is begonnen met een borduurproject met jutedraad op een oesterzak voor de “couleur locale”. De tekening komt van Pinterest en de beschrijving is in het Russisch. Gelukkig spreekt het plaatje voor zich.

 

Hemko & Martine Privé

Dit jaar konden we tot ons plezier opnieuw koken voor onze gasten en onze vrienden. We genoten er weer extra van en werden er blij van. Hemko trof op een rommelmarkt zowaar een Ajax sjaal. We hebben ook een aantal nieuwe restaurants in onze omgeving getest, evenals het tijdelijke terras in Port du Bec. We hadden ook tijd voor (nieuwe) hobby’s. Hemko creëerde nog weer diverse mooie websites en maakte met veel plezier prachtige foto’s van vogels in onze omgeving. Martine typte heel wat pagina’s vol (lees meer verderop).

 

Foto’s vogels

Tegen schemering stapt Hemko af en toe even in de auto of loopt hij naar de dijk. Er vliegt altijd wel wat moois voorbij zijn camera. Alleen met eb zitten alle vogels op het wad en valt er weinig met veren te zien in onze omgeving. De uilen in het moerasgebied, die bij ondergaande zon beginnen te jagen, zijn dan een leuk alternatief. Op de foto’s staan een velduil, lepelaar, purperreiger, kleine zilverreiger, heilige ibis en gele kwikstaart.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

 

Boeken van Martine

Martine ronde dit jaar met veel plezier haar eerste boek af. Het is een romantische comedy en een fictief verhaal, maar gebaseerd op onze ervaringen met wonen en werken in Frankrijk. Ze startte ook al met een tweede boek en schreef een feelgood kerstnovelle. Deze laatste om te oefenen met het maken van een e-book, zodat ze een account aan kon maken bij Kobo, Amazon en Bol en op de websites voor leesfanaten Hebban en Goodreads. Op dit moment zijn vijf proeflezers het manuscript aan het lezen van haar eerste boek Nonchalant, dat volgend jaar op 2 april uitkomt, maar nu natuurlijk al bij ons besteld kan worden.

 

Gestrande auto’s op de Passage du Gois (en zelfs Port du Bec)

In juli en augustus reed zonder uitzondering echt elke week de brandweer met spoed voorbij, omdat er een auto vast was komen te zitten op de Passage du Gois. Nooit persoonlijke ongelukken gelukkig. De foto’s zijn van de meest uitzonderlijke gevallen. Een DHL bus die vast kwam te zitten (we vragen ons nog steeds af wat de mensen op Noirmoutier vonden van hun natte pakjes). Een camper dobberde meerder dagen rond, voor hij weggesleept kon worden met een boot van de reddingsbrigade. Er reed zelfs een auto de haven van Port du Bec in, omdat hij niet goed op de handrem stond. Gelukkig voor de eigenaar was het toen eb. Ook vorige week lag er nog weer een auto in het water in Port du Bec.

 

Fotowedstrijd 2021

Na het succes van onze fotowedstrijd in voorgaande jaren wilden we natuurlijk ook een fotowedstrijd organiseren in 2021. Iedereen die bij ons overnacht tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021 is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze fotowedstrijd. Het thema is “typisch Frans”. Een foto per persoon. Insturen kan nog tot uiterlijk 31 december 2021 naar info@aupassagedugois.fr.
De foto’s druppelen al binnen en we worden helemaal vrolijk van alle mooie en zeer gevarieerde sfeerbeelden.
Er zijn twee categorieën (kinderen en volwassenen), elk met een winnaar van een pakket met heerlijke producten uit onze regio de Vendée of een afdruk van de winnende afbeelding op een doek. De twee winnaars zullen de prijzen begin 2022 per post ontvangen.

 

De dieren in onze omgeving blijven ons verbazen

Al jaren loopt er een groep van 6 à 8 hertjes in onze omgeving. Wanneer we wandelen zien we ze af en toe bij schemering in de verte. Voor het eerst zagen we ze dit jaar recht achter ons huis en van heel dichtbij. Prachtig!
Hoe meer planten we planten hoe meer vlinders en andere dieren er op ons terrein te zien zijn. De smaragdhagedissen zijn heel schuw en duiken altijd weg onder de planten, wanneer we in de buurt komen. Dit exemplaar was net aan een nieuw holletje begonnen en kon er dus nog niet verder in om zich te verstoppen.
Ook in de kas werd er voor het eerst recht onder de tomaten een behoorlijk diep gat gegraven, maar door welk beest? We denken een haas. Die zal het dan af en toe lekker warm gehad hebben.
Deze zomer rende er midden op de dag een piep klein everzwijntje ons erf op, keek even rond en rende toen weer verder. Die arme ziel was ongetwijfeld op zoek naar zijn moeder. Wij hebben er zelf in 15 jaar ooit maar een gezien verderop in het landschap en die ging tot onze verbazing het wad op. We leerden daarna dat ze kunnen zwemmen. Stel je eens voor.
.

 

Eindelijk een fietspad naar Port du Bec

Tot onze verbazing werd deze zomer ineens in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid grind gestort op het pad bij ons dat naar de dijk toeloopt en zo ontstond er een mooi fietspad. Nu kun je dus eindelijk voor het eerst fatsoenlijk vanaf ons huis zowel wandelen als fietsen naar Port du Bec (ca 3 km). We gaan zelf ook graag een rondje en kijken dan even in de haven en drinken wat op het terras van het café, terwijl de oesterboeren met hun tractoren voorbij komen rijden.

 

Planten in de tuin

Ooit hadden we al een keer een bloem met tevens mini bananen, maar voor het eerst hadden we dit jaar wel drie bloemen in onze bananenbomen. De bloem op de foto zijn we nota bene in onze haast met de voorbereidingen voor het seizoen weken lang voorbij gelopen zonder hem te zien, tot we op een dag de afgevallen blaadjes van de bloem op de grond zagen liggen.
De pruimenboom was er al eerder dan wij in 2006, maar pas dit jaar hebben we voor het eerst pruimenjam kunnen maken, omdat er zo ontzettend veel pruimen waren. De andere jaren waren de vogels ons altijd voor.
Vorig jaar hadden we een goede oogst van onze granaatappelstruik, maar dit jaar knalden vreemd genoeg zonder uitzondering echt alle vruchten uit elkaar voor ze rijp waren. De vogels en insecten vonden het geen probleem.

.

Knallende kleuren in een haventje in de buurt

Tot ontsteltenis van een deel van de gemeenteraad is de witte haven Port des Champs getransformeerd in een kleurrijk geheel. Wij vinden het een leuke verandering in het landschap.

 

Plannen voor 2022

We hebben natuurlijk ook weer plannen voor volgend jaar. Onze groentetuin gaat veranderd worden, er komt een nieuwe overkapping over het terras bij ons (vakantie)huis La Plage en de zomerkeuken gaat opgefrist worden. We zullen ons dus zeker niet gaan vervelen in 2022.

Kijk voor meer foto’s en verhalen ook af en toe eens op onze blog op onze website en volg ons gedurende het jaar op Facebook en Instagram. Alvast tot ziens! Gezien alle privacy wetgeving e.d. hebben we er voor gekozen om foto’s te laten zien waar (bijna) geen gasten op staan of van achteren. Echter, we hadden gelukkig genoeg vakantiegangers bij ons 😉

Ook voor 2022 hebben we al weer reserveringen, maar mocht je graag (nog weer eens) bij ons op vakantie komen, dan ben je natuurlijk van harte welkom. Aarzel niet om contact met ons op te nemen bij eventuele vragen of voor onze beschikbaarheid.

We wensen je alvast hele fijne feestdagen en een goed en vooral heel gezond 2022! We bijten nog even door in Frankrijk en wensen je ook sterkte met alles.

Hartelijke groeten,

Hemko en Martine

Ontdek hieronder onze regio met zijn vele mogelijkheden

DE VENDÉE

De gunstige ligging van ons departement la Vendée ten opzichte van Nederland betekent dat u binnen een dag met de auto bij ons kunt zijn. Lees hier verder over de Vendée.

FIETSEN AAN DE FRANSE KUST

Ons departement de Vendée is redelijk vlak, dus ideaal om te fietsen. Ontdek de vele fietsmogelijkheden hier.

NOIRMOUTIER

Ontdek het veelzijdige eiland Noirmoutier op 5 kilometer met laag water en anders altijd bereikbaar via een brug. Lees hier verder

STRANDEN

We hebben een overzicht gemaakt van de mooiste stranden in onze regio. Lees hier verder

WANDELEN

De Vendée is een geweldig departement om te wandelen. Vanuit ons huis in Beauvoir-sur-Mer  en bij ons in de omgeving hebben wij diverse routes uitgezet. Ontdek hier de wandelmogelijkheden in onze regio.

NATUUR

In de Vendée is ongeveer 2.500 hectare natuur opengesteld om er in te wandelen en om er in te fietsen. Door de bossen, langs de rivieren en moerassen en natuurlijk langs de kust. Ontdek hier de mooie natuur van onze regio.

NANTES

De gezellige en werkelijk prachtige historische stad Nantes is een uur rijden bij ons vandaan. Ontdek alles over Nantes hier.

PASSAGE DU GOIS

We wonen op 800 meter van de Passage du Gois. Een doorgaande weg naar het eiland Noirmoutier, die droogvalt bij laag water. Ontdek hier alles over de magische Passage du Gois.

Contact Au Passage du Gois
Stuur via WhatsApp