+33 (0)2 51 49 02 17 info@aupassagedugois.fr

NIEUWSBRIEF 2022

Nieuwsbrief 2022

Onze beste wensen voor jou! Lukt het met de goede voornemens? Bij ons stond op het lijstje het versturen van ons jaaroverzicht van 2022, dus dat is bij deze gelukt. Hieronder nemen we je even mee naar Frankrijk en lopen ons jaar 2022 met je door. We hopen voor je dat 2022 een leuk jaar was, ondanks de rare toestand in de wereld en alle problemen die daar weer uit volgen in ons dagelijks leven. We voelen ons in deze gekke tijden bevoorrecht met de mooie plek waar we wonen en die we graag delen met onze gasten.

We hebben genoeg leuke dingen te melden, dus lees gerust zorgeloos even door. We kijken namelijk met heel veel plezier terug op ons 2022. Het thema van onze nieuwsbrief is weer eens “de eerst keer” en dat zelfs na 17 jaar in Beauvoir sur Mer. Natuurlijk hebben we ook als altijd heerlijk schelpen gezocht met onze gasten, table d’hotes gedaan en garnalen gevist maar daar hebben we het natuurlijk al vaker over gehad en kun je hierover teruglezen in nieuwsbrieven van eerdere jaren.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

 

Investeringen en klussen in 2022

Ook dit afgelopen jaar hebben we onze portemonnee opengetrokken en zijn er weer diverse grote en kleine investeringen gedaan. We kochten vier nieuwe buitentafels en twee sets stoelen erbij. In onze auto op de foto ook het transport van twee nieuwe ovens en materiaal voor drie houten hekjes, zodat alle tuinen kunnen worden afgesloten. Het koste weinig maar we hebben enorm veel gemak gehad van onze vier big bags om in onze auto tuinafval naar het grofvuil te brengen. Hemko moet natuurlijk Martine te vriend houden, dus er kwamen nog wat nieuwe plantjes voor in de tuin. We kochten dit voorjaar weer een nieuwe waterboiler en hebben hem ook meteen goed ingepakt met isolatiemateriaal, zodat er geen warmte verloren gaat. Ernaast kwam dankzij onze vriend en collega Jean een mooie houten berging. We hingen ook een nieuw verwarmd handdoekenrek op en zijn heel blij met de mooie aankleding op de muur van de huiskamer in La Plage.

Het water van ons zwembad blijft mooi schoon met een nieuw zandfilter bij het zwembad. De vorige knalde afgelopen voorjaar uit elkaar op een moment dat het ons niet zo heel goed uitkwam. We hebben even flink gevloekt zullen we maar eerlijk bekennen. Gelukkig werden we in onze nood geholpen door onze buurman Stéphane, die als oud-zeeman veel ervaring heeft met water gerelateerde zaken. We hebben bij de lokale houtzagerij hout gehaald met de bus van onze buren Joel en Claire. Voor het eerst sinds de aanleg hebben we bij de jeu de boules baan van la Plage nieuwe houten randen gelegd, want door het verstrijken van de tijd waren de houten telefoonpalen inmiddels wat vergaan. We hebben meteen ook nieuw grind gestort op de jeu de boules baan en van de rest van de berg het hele erf weer even netjes gemaakt. Het meest trots zijn we op het nieuwe afdak bij la Plage, die we hebben gebouwd met hulp van onze vriend Andrew. Het is echt een heerlijk plekje geworden voor onze gasten; om onder te zitten en te eten. Andrew hielp ons ook met wat andere klusprojecten, want soms hebben wij helaas twee linkerhanden, maar je bent tenslotte nooit te oud om iets te leren. We zijn dan ook heel blij met alle materiele en technische hulp die we van iedereen kregen in het afgelopen jaar.

 

Voor het eerst

Door het hele jaar heen introduceerden we bij onze Franse en Engelse vrienden het Nederlandse gourmetten. Fransen hebben allemaal zo’n apparaat thuis maar gebruiken het voor Raclette waarbij er kaas gesmolten wordt in de bakjes en daarna over gekookte aardappels heen gaat. Overigens ook erg lekker.
We hadden in 2022 voor het eerst opvallend veel relatief lange boekingen van drie of zelfs vier weken. Het lukte ons om elke week twee nieuwe activiteiten voor te stellen en nieuwe gerechten met de wekelijkse table d’hote.
Elke vijf jaar komt er een officiële instantie onze vakantiewoningen keuren. Dit afgelopen jaar voor het eerst alle vier tegelijkertijd. Het was even stressen voor ons om volgens de instructies alles klaar te hebben, en geen gasten in de locaties, maar het is ons gelukt. We kunnen er weer vijf jaar tegenaan.

In het voorjaar deden we in het midden van ons departement een voor ons onbekende treinreis met een stoomtrein en in wagons uit 1926 en nog in originele staat. Het was een prachtige tocht, want het is er heuvelachtig dus er waren mooie vergezichten. Er werd een lekkere maaltijd in de stijl van de jaren dertig van de vorige eeuw geserveerd. We hadden een heerlijke jubileumdag. https://www.vendeetrain.fr/
We kijken ook met veel plezier terug op onze avondwandelingen. Sinds dit jaar doen we deze ook van Port de Louippe naar Port des Brochets. Een heel gevarieerde omgeving met onder andere een natuurlijke haven, een stuk over de dijk langs de zee en je komt langs een opvallend souvenir uit de tweede wereldoorlog. We ontdekten ook een leuke wandeltocht net boven Pornic.
Franse vrienden gaven ons verse ganzeneieren cadeau. We keken er eerst een beetje vreemd naar. Ook een vreemde aanblik, maar wel leuk natuurlijk, waren de zonnebloemvelden bij de Passage du Gois. Wat zal er dit jaar weer nieuw voor ons zijn, ondanks onze 17 jaar in Beauvoir sur Mer?

Niet helemaal voor het eerst maar wel sinds lange tijd hebben we weer pignons (zaagjes) met een soeplepel gevist op het strand van Notre-Dame-de-Monts. Ze smaakten verrukkelijk.

 

Zomer van 2022

Het zal je vast niet verbazen dat we drie hittegolven hebben gehad. Niet alle vaste planten keken dan even blij maar onze twee citroenbomen in een pot hadden er geen last van en dat is weer goed voor het maken van onze eigen Limoncello. Met warm weer is er fruit in overvloed dus Martine heeft ook weer lekkere jam gemaakt voor het ontbijt van onze gasten.
Door de prachtige warme zomer hebben we als we alles bij elkaar optellen van mei tot eind september meer maaltijden buiten geserveerd op onze binnenplaats of bij het zwembad dan binnen in onze zomerkeuken.
Iedereen was met de hitte natuurlijk op het strand, dus het was lekker rustig op de rommelmarkten. Dat kwam ons mooi uit, want we hebben een paar keer hele leuke dingen gevonden. De heetste dag bij ons was het 42 C. We zijn toen lekker garnalen gaan vissen met onze gasten en daardoor viel het eigenlijk gelukkig wel mee door het verfrissende water en de verkoelende zeewind.

 

Hemko Privé

In het begin van het jaar had Hemko helaas last van hielspoor, maar werd er door de fysiotherapeut en oefeningen weer van afgeholpen. Het hele jaar ging in een sneltreinvaart voorbij lijkt het wel maar ondanks de drukte op het werk lukte het Hemko om in het voorjaar kort even naar Nederland te komen voor een door Covid uitgesteld Kerstdiner en in het najaar is hij met een groep vrienden naar het mooie Sevilla in Spanje geweest. Hemko heeft een beetje van zijn hobby zijn werk gemaakt, want hij houdt erg van reizen. Dit afgelopen jaar heeft hij met veel plezier onze eigen vakantie gepland. Hij nam Martine mee op een zeven landentour en net voor kerst waren wij in Nederland dus onze auto heeft in drie maanden tijd negen landen gezien en Hemko met zijn Spaanse uitje zelfs tien.
Hemko heeft het hele jaar door weer heerlijk gevogeld en ook een aantal vogels voor het eerst bij ons gezien. Onder andere een visarend, een geoorde fuut en een ijseend.
Ons werk brengt ook nog wel wat administratieve taken en computerwerk met zich mee. Tijdens de warmere periode deed Hemko dit in de zomerkeuken, waar het aangenaam van temperatuur bleef.
Hemko is ook een groot liefhebber van muziek, dus was hij blij dat er nu weer veel bandjes in kroegjes bij ons in de buurt spelen, er weer concerten zijn bij ons in de nabije omgeving. Maar ook in Nantes, waar Hemko o.a. naar Iggy Pop ging. Nu kijkt hij onder andere weer uit naar zijn, zeer waarschijnlijk, laatste concert van Bruce Springsteen in mei dit jaar.

 

Martine privé

Helaas kregen wij afgelopen voorjaar Corona. Het viel op het moment zelf nog wel mee maar achteraf heeft Martine er toch maanden last van gehad. Het weerhield haar er echter niet van om haar debuut Nonchalant uit te geven. De lancering was natuurlijk op de Passage du Gois, die een rolletje heeft in haar boek. Ook verscheen er een kort verhaal van haar hand in de bundel Lentekoorts. Oorspronkelijk was het idee om één boek te schrijven, dat ons leven van 15 jaar zou samenvatten. Maar er was uiteindelijk eigenlijk wel materiaal voor drie boeken, zodat Martine het per thema aanpakte. Niet alleen het schrijven vond ze geweldig leuk, maar ze was ook blij verrast met alles wat ze geleerd heeft, de hulp die ze kreeg van proeflezers en boekenbloggers en gemiddeld vier van vijf sterren voor haar boek. Nu het schrijfvirus haar te pakken heeft deed ze afgelopen zomer een schrijfcursus om zich verder te bekwamen in het schrijven en voor de antwoorden op vragen die ze had. Op dit moment is ze bezig met drie boeken: een kookboek geïnspireerd op haar debuut Nonchalant, deel twee van de autobiografische serie met romantische verhalen en bovendien start ze binnenkort met het eerste deel van een serie over een B&B in Frankrijk. Meer kun je lezen op haar website chezmartine.nl of je kunt je opgeven voor de nieuwsbrief die verzonden wordt wanneer er weer een boek uit is. chezmartine.nl/contact/

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

 

De Passage du Gois

De Passage kwam al een paar keer naar voren in ons jaaroverzicht. De mythische plek waar wij sinds 2006 met heel veel plezier wonen. Ondanks alle gekheid in de wereld wordt het er gewoon elke dag twee keer eb en vloed en gaat het leven boven en onder water gewoon rustig door.
Wat ontzettend jammer dat het in al die jaren nooit eerder hadden gedaan, Oud en nieuw vieren op de Passage du Gois. Het was op 31 december 2021 rond middernacht zacht weer en er was weinig wind. We waren er slechts met z’n vieren en zagen het dan wel niet maar we hoorden het zeewater langzaam krabbelend naar de kust toekomen.
Vorig jaar, toen de beheerder en initiatiefnemer met pensioen ging, is Hemko de beheerder van de Facebook pagina over de Passage du Gois geworden (3.300 volgers sinds het opstarten). Neem eens een kijkje en als je wilt kun je natuurlijk ook volger worden. www.facebook.com
De webcam die aan het begin van de Passage du Gois staat is soms een punt van frustratie voor ons. De beelden zijn vaak prachtig maar helaas is de camera regelmatig off-line. Bij deze wat eigen foto’s van ons van één van de vele “gemotoriseerde slachtoffers” op de Gois, maar zoals een andere foto laat zien is ook de weg naar de Passage toe niet zonder gevaar.

 

Fotowedstrijd 2022

Na het succes van onze fotowedstrijd in voorgaande jaren wilden we natuurlijk ook een fotowedstrijd organiseren in 2022. Het thema was naar de kleuren van de Franse vlag Blauw, wit en rood. Er dingen 43 foto’s mee. Je kunt ze, terwijl de jury in beraad is, even bewonderen. Wat is jouw favoriet? Er zijn twee categorieën (kinderen en volwassenen), elk met een winnaar van een pakket met heerlijke producten uit onze regio de Vendée of een afdruk van de winnende afbeelding op een doek. De twee winnaars zullen de prijzen na de uitslag van de jury per post ontvangen. Klik op deze link voor alle foto’s https://aupassagedugois.nl/deelnemers-fotowedstrijd-2022/

 

Dieren in onze omgeving

De boomkikkers en smaragdhagedissen hebben we hoog zomer niet zo veel gezien. Zij houden kennelijk niet zo van de warmte en zoeken schaduwplekjes op. De velduilen daarentegen kon je al aan het einde van de middag in actie zien. We genoten er, net als veel gasten, volop van tijdens onze nieuwe activiteit vogels kijken. We weten inmiddels dat velduilen permanent in onze regio zitten maar niet in de rest van Frankrijk. In Nederland zul je ze heel soms zien wanneer ze van Noorwegen met de trek richting het zuiden gaan.
Vorige maand telden gasten zelfs negen hertjes bij de groep die er bij ons rondloopt. Het is elke keer weer een leuke verrassing wanneer we ze tegenkomen.

De veren op de foto hebben we gewoon om ons huis heen gevonden. Verandering van spijs doet eten dus voor dit jaar heeft Martine het idee weer eens zo veel mogelijk verschillende schelpen op de stranden om ons heen te zoeken. Het resultaat kunnen we je hopelijk volgend jaar laten zien.

 

Plannen voor 2023

We zijn goed begonnen met het nieuwe jaar door een windmolenpark dat ze bij ons voor de kust gaan bouwen. We hebben nu een heel team Nederlandse grondverzetters bij ons logeren, die natuurlijk blij zijn met de Nederlandse tv. We hebben ook alweer een hele klussenlijst voor dit voorjaar gemaakt voor binnen en buiten onze accommodaties. We gaan eveneens verder met ons project om van de groentetuin een boomgaard te maken. Hemko heeft zich onder andere voorgenomen om meer te golfen dit jaar. Martine wil buiten haar schrijven ook graag het kleding naaien weer oppakken.

We verwachten weer een mooie zomer en dan kun je nooit genoeg fleurige jurkjes hebben. Er zijn natuurlijk ook de jaarlijks terugkerende evenementen in onze omgeving. We hebben weer zin in het apéro concert op het binnenplein van de abdij van Chauvet, het maritieme muziekfeest Les Insolites met ook heel veel bijzondere marktkraampjes in Port du Champs, de culinaire wandeltocht Marche Gourmande in Bouin met zes stops voor een volledige maaltijd in 12 km en natuurlijk ook het jaarlijkse dorpsfeest Gobleurs de Huitres in Bouin.

Je ziet een korte impressie van 2022 op de foto’s . Tot ons plezier kregen we een enorme stapel Franse boeken van Mariëlle en Daniel en drie tassen vol Nederlandse boeken van Neeltje. Wij kijken er naar uit om ze te lezen en onze gasten hopelijk ook. We hebben heel veel zin in 2023! Wij zullen ons dit jaar zeker niet gaan vervelen en onze gasten natuurlijk ook niet.

Ontdek hieronder onze regio met zijn vele mogelijkheden

PASSAGE DU GOIS

We wonen op 800 meter van de Passage du Gois. Een doorgaande weg naar het eiland Noirmoutier, die droogvalt bij laag water. Ontdek hier alles over de magische Passage du Gois.

FIETSEN AAN DE FRANSE KUST

Ons departement de Vendée is redelijk vlak, dus ideaal om te fietsen. Ontdek de vele fietsmogelijkheden hier.

NOIRMOUTIER

Ontdek het veelzijdige eiland Noirmoutier op 5 kilometer met laag water en anders altijd bereikbaar via een brug. Lees hier verder

STRANDEN

We hebben een overzicht gemaakt van de mooiste stranden in onze regio. Lees hier verder

WANDELEN

De Vendée is een geweldig departement om te wandelen. Vanuit ons huis in Beauvoir-sur-Mer  en bij ons in de omgeving hebben wij diverse routes uitgezet. Ontdek hier de wandelmogelijkheden in onze regio.

NATUUR

In de Vendée is ongeveer 2.500 hectare natuur opengesteld om er in te wandelen en om er in te fietsen. Door de bossen, langs de rivieren en moerassen en natuurlijk langs de kust. Ontdek hier de mooie natuur van onze regio.

NANTES

De gezellige en werkelijk prachtige historische stad Nantes is een uur rijden bij ons vandaan. Ontdek alles over Nantes hier.

ST JEAN DE MONTS

De grote veelzijdige badplaats St-Jean-de-Monts met uitgestrekte zandstranden ligt op maar 15 kilometer. Lees hier verder wat er allemaal te beleven valt.

Contact Au Passage du Gois
Stuur via WhatsApp