+33 (0)2 51 49 02 17 info@aupassagedugois.fr

Ook 2015 was weer een heel leuk en gevarieerd jaar!

We kijken met plezier terug op 2015. We gingen onder andere even terug naar school, kregen bijzonder bezoek, hadden een hele serie festiviteiten, concerten en andere leuke bezigheden, visten er op los in zee en vonden schatten.

Hoe ouder hoe gekker?? Nederlanders zijn natuurlijk altijd heel serieus (behalve met carnaval), maar engelsen doen graag aan verkleedpartijen (fancy dress party’s). Zo werden wij dus door engelse vrienden verzocht om ons schooluniform aan te trekken en mee te doen aan de lessen. Met onze wiskunde kennis was het nog prima gesteld, maar waar in de wereld de Gobi woestijn ook al weer ligt waren we even kwijt… (weet jij het wel?).
Hemko zijn metaal detector doet het prima, getuige de diverse “schatten” waar hij mee thuis kwam dit jaar. Soms trekt Hemko er alleen op uit, of wanneer het hoogwater is samen met onze buurman Stephane. Samen zijn ze onder andere door de zoutpannen van Thierry Odeon in Bouin gegaan. Ondanks dat deze zoutpannen al een paar eeuwen geleden zijn aangelegd vonden ze vreemd genoeg vrijwel niets van betekenis.
Om het huis hadden wij dit jaar bezoek van bekende en onbekende beesten. Er zijn op onze buitenmuren vaak mooie kleine bruine hagedisjes, maar we zijn er inmiddels zo aan gewend dat we er niet echt meer op letten. Echter, wanneer zo’n wat grotere fel groene hagedis zich even laat zien (ze zijn heel schuw), dan staan we toch even stil. De zeer bijzondere rups (ca 15 cm lang en een paar cm dik) heeft zichzelf inmiddels ontpopt tot een Grote Nachtpauwoog; de grootste nachtvlinder die er in Europa te vinden is. http://www.vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=56

De Heilige ibissen zien we elk jaar van de herfst tot het voorjaar. We hebben geen idee waar ze zomers verblijven. Deze Heilige ibissen zijn oorspronkelijk ontsnapt uit een dierentuin in het zuiden van Bretagne, ca. 100 km bij ons vandaan en komen in de natuur voor in Turkije en Griekenland, maar ze voelen zich kennelijk bij ons in de Vendee dus ook prima thuis.

Joel de overbuurman werd dit jaar 50. We versierden zijn trekker in de haven, toen hij op zee was. Hij wist niet hoe snel hij er mee weg moest rijden, maar kon er wel om lachen. Wij worden er zelf natuurlijk ook niet jonger op (46 kaarsjes voor Hemko op de foto en Martine 48 dit jaar), maar vooralsnog zien wij er nog niet tegen op om 50 jaar oud te worden. Jean en Marie-Therese in Bretagne (gastgezin van Martine in 1987) vierden buiten op hun boerderij met een varken aan het spit en lange tafels met 100 gasten er aan zelfs hun vijftig jarig huwelijk. Met onze 17 jaar huwelijk zijn hebben we nog even te gaan voor we deze mijlpaal bereiken.
Onze engelse vriendin en B&B collega Janette werd 60 jaar en besloot dit uitgebreid te vieren. Het was erg gezellig. Ook de trouwerij van onze buurjongen Willy zullen we niet snel vergeten. Weer een leuke verkleedpartij namelijk (Hemko was als monnik stel je voor) en twee dagen feest. Wij zijn naar bed toe geweest, maar het kersverse bruidspaar ging 2 dagen achter elkaar vrolijk door. Onze buren Stephane en Christine maakten voor hun zoon en zijn man de twee prachtige bij het middeleeuwse thema passende tronen en het schild.
FMR is onze favoriete lokale band, maar voor het jeugdsentiment zijn we naar Nantes geweest om de Simple Minds weer eens live te horen. In september geheel spontaan een BBQ op de buurt, toen we in afwachting waren van de komst van 400 bedrijfsdirekteuren uit de regio op blauwe brommertjes met een roze pothelm op en een blauwe superman cape om (echt waar). Lees meer over deze “anti-crisis actie” op www.meulebleue.fr
We visten er natuurlijk ook weer vrolijk op los dit jaar. Voor het eerst Strandgapers (ca 10 cm grote schelp) voor de trouwerij van onze buurjongen (zie ook het filmpje hieronder). We willen wel eerlijk zijn; de schelpen zien er mooier uit dan ze smaken…..Na onze voorbereidingen van dit voorjaar (lees onze blog hierover hier) visten we met onze gasten natuurlijk garnalen bij Noirmoutier en kleine visjes in de haven van Port du Bec. Het waren hele leuke uitjes.
Tot ons plezier kwamen al onze ouders weer langs, evenals Hemko zijn zusje met haar gezin en Martine haar broer(tje). Een leuke gelegenheid om weer even uitgebreid bij te praten met iedereen, maar ook om er even samen op uit te trekken.
We hadden dit jaar zowaar ook een moment van bezinning, toen we op het afscheidsfeeestje waren van een frans-nederlands gezin dat (weer) vertrok naar Nederland. We concudeerden echter dat dit voor ons niet aan de orde is; het bevalt ons veel te goed  in Frankrijk. We hebben geen tijd om ons te vervelen en zitten ook vol leuke plannen voor 2016. Zo  starten we bijvoorbeeld beiden in januari met een nieuwe website, dus houdt ons in de gaten! Meer nieuws volgt natuurlijk.

RESERVEREN OF VRAGEN OVER BESCHIKBAARHEID?

Contact Au Passage du Gois
Stuur via WhatsApp